Suni Çim Halı Kullanışlı Mı? Artıları ve Eksileri
05.06.2024

Suni Çim Halı Kullanışlı Mı? Artıları ve Eksileri

Suni çim halı, son yıllarda doğal çimlere giderek daha popüler bir alternatif haline geliyor. Düşük bakım gereksinimleri, dayanıklılığı ve su tasarrufu avantajları nedeniyle suni çim halılar çok sık tercih edilir duruma geliyor.

Giderek daha fazla kuruluş etkinlikler, fuarlar ve açık etkinliklerde çevre düzenlemesinde veya yer kaplamalarında çim halıyı tercih ediyor.

Ancak bahçenize suni çim döşemeden önce, hem avantajlarını hem de potansiyel dezavantajlarını dikkatlice düşünmek önemlidir. Bu yazımızda, suni çimin bahçeniz, balkonunuz veya terasınız için uygun olup olmadığına karar verirken bilmeniz gereken her şeye derinlemesine bir bakış sağlar.

Çim halı, doğal çimi taklit eden, genellikle polietilen, polipropilen veya naylon gibi sentetik malzemelerden üretilen bir zemin kaplama türüdür. Spor sahalarından özel bahçelere, halka açık parklardan teraslara kadar geniş bir kullanım alanına sahiptir.

Doğal çimle karşılaştırıldığında suni çim yapısı gereği çok daha az bakım gerektirir, bu da onu satın almak için mantıklı bir nedendir.

Çim halı satın almak için: Confetti Çim Halı Çeşitlerini İnceleyin.

Ayrıca çok uzun süre dayandığı için elbette çok mantıklı bir yatırımdır. Suni çimin başka ne gibi avantajları olduğunu merak mı ediyorsunuz? Çim halı kullanışlı mı diye aklınızda sorular varsa okumaya devam edin. Tüm sorularınızın cevabını bu yazımızda bulacaksınız.

Çim Halıyı Öne Çıkaran Başlıklar

Suni çim büyük oranda su tasarrufu sağlayarak sulama ihtiyacını ortadan kaldırır. Bu onu kuraklığa eğilimli bölgeler için ideal kılar.

Sentetik çimler, ara sıra yapılan temizlik dışında neredeyse hiç bakım gerektirmez. Biçmeye, gübrelemeye, havalandırmaya veya yabani otları temizlemeye ihtiyaç duymaz.

Dayanıklılık büyük bir artı. Suni çim, ağır kullanıma ve UV ışınlarından, donma sıcaklıklarına kadar aşırı hava koşullarına karşı dayanıklıdır.

Suni çim halı, pestisit ve gübre kullanımını gerektirmemesine rağmen, petrol bazlı malzemelerden üretilir, biyolojik olarak parçalanamaz.

Yapay çimler yıl boyunca tutarlı yemyeşil görünüm sağlar. Ancak sentetik malzemeler güneşli ve sıcak koşullarda ısınabilir.

Suni Çim Halı ve Bileşenleri Nelerdir?

Suni çim, doğal çimin görünümünü ve performansını taklit ederken, doğal çimdeki bazı dezavantajlarının da üstesinden gelmek üzere tasarlanmış bir yüzey kaplama malzemesidir. Suni çim halıyı oluşturan birkaç farklı bileşen vardır:

Çim İplikleri: Görünür çimi oluşturan sentetik iplikler genellikle polietilen, polipropilen veya naylondan yapılır. Bunlar, gerçek çim bıçaklarının dokusunu ve rengini yakından taklit etme yetenekleri nedeniyle seçilen malzemelerdir. Çim iplikleri, sürekli bir çim görüntüsü yaratmak için sık dokunurlar.

Dolgu Malzemesi: Yapay çimler, çim iplikleri arasında bulunan dolgu malzemeleri ile daha iyi bir duruş ve görünüş sunarken daha uzun dayanıma da katkı sunarlar. Dolgu malzemeleri; silis kumu, geri dönüştürülmüş lastiklerden kırıntı kauçuk, termoplastik elastomer (TPE) veya kaplanmış kum gibi malzemelerden oluşur. Dolgu, çim ipliklerine ağırlık, stabilite ve destek sağlar. Ayrıca çim ipliklerinin dik durmasını sağlar.

Destek/Taban: Suni çim sisteminin alt kısmında poliüretan veya lateks gibi malzemelerden yapılmış bir destek bulunur. Bu dayanıklılık ve stabilite sağlar. İlave gözenekli destek drenaja olanak sağlar.

Alt Temel: Drenajı sağlamak için çim sisteminin altına bir agrega tabanı yerleştirilir. Bu kırılmış taş tabakası ayrıca ilave yastıklama için bir şok pedi de kullanılabilir.

Suni Çim Halının Avantajları

Bahçenize sentetik çim döşemeyi düşünmeniz için birçok avantaj var. İşte temel faydalardan bazıları:

Su Tasarrufu

Suni çimlerin en büyük avantajlarından biri sulama gerektirmemesidir. Doğal çimlerinin, büyüme mevsimi boyunca bereketli ve sağlıklı kalması için 1 metrekare alan günde 10 litre suya ihtiyaç duyar. Suni çim hiçbir sulamaya ihtiyaç duymaz. Çevre Koruma Ajansı'na göre, doğal çimi suni çimle değiştirmek, hanelerde yılda yaklaşık 83 ton su tasarrufu sağlayabilir. Güneydoğu ve İç Anadolu şehirlerinde su tasarrufu daha da fazla olacaktır. Suni çim halı, su tasarrufu ile beraber kaliteli bir peyzaj seçeneği sunar.

Düşük Bakım Maliyeti

Doğal çim bir bahçenin keyfini çıkarmak için çime düzenli bir bakım ve çaba sarf etmeniz gerekir. Biçme, havalandırma, gübreleme, tohumlama, yabani ot kontrolü ve haşere yönetimi, çimlerin en iyi şekilde görünmesini sağlamak için özveri gerektirir. 

Suni çim döşemek aslında tüm bu işleri ortadan kaldırır. Sentetik çimler yabani otlardan etkilenmez, beslenmeye ihtiyaç duymaz ve biçilmeye gerek kalmadan taze görünümünü korur. Gerekli olan tek bakım, kir, döküntü ve diğer kalıntıları gidermek için ara sıra yapılan temizliktir. Doğal çimde de bu tarz temizlikler vardır. Meşgul ev sahipleri için suni çim, sorunsuz, çekici bir alternatif olarak öne çıkıyor.

Sürekli Yeşil Görünüm

Doğal çim mevsimsel olarak renk değişimlerine uğrar. Dondurucu kışlarda veya sıcak ve kurak yazlarda yemyeşil parlaklığını kaybedebilirler. Sentetik çim, bu çevresel etkenlerden hiç etkilenmez böylece yıl boyunca canlı rengini ve kalınlığını korur. Yapay çim halılar yıl boyunca kalıcı olarak yemyeşil bir manzara sunar.

Dayanıklılık

Doğal çim kolaylıkla zarar görebilir. Yoğun yaya trafiği, özellikle oyun alanlarında hızla yıpranmış yamalara yol açabilir. Suni çim, dayanıklılık göz önünde bulundurularak özel olarak tasarlanmıştır. Suni çim halı iplikleri baskılara kolayca karşı koyar ve tekrarlanan aktivitelerden sonra bile şeklini korur. Yapay çimler evcil hayvanlara, üzerinde oynanacak oyunlara ve atletik aktivitelere karşı dayanıklıdır. Hatta ara sıra araç park etme işlemlerini bile hasar görmeden hallediyorlar. UV ışınları, şiddetli yağmur ve donma/çözülme döngüleri gibi zorlu hava koşulları sentetik malzemeleri etkilemez. Suni çim, doğal çimi yok edecek arka bahçe kullanımının zorluklarının üstesinden gelir.

Oyun Alanları ve Evcil Hayvan Dostu

Çocukların uzun süre oyun oynamalarına çim halılar rahatlıkla dayanabilirler. Dayanıklı iplikleri aktiviteye karşı direnç gösterirken, gözenekli destek ve dolgusu sıvıların akmasına izin verir. Sentetik çimler aktif açık hava aile yaşam tarzlarına daha iyi dayanır.

Çevre Dostu Faydalar

Yapay çimler herhangi bir düzeltme, gübre, böcek ilacı veya herbisit gerektirmediğinden doğal çime göre çevresel avantajlar sağlar. Çevre Koruma Ajansı verilerine göre benzinle çalışan bir çim biçme makinesinin saatte 11 arabadan fazla emisyona eşdeğer emisyon ürettiğini tahmin ediyor. Budama, yabani ot temizleme ve üfleyiciler de bir yıl boyunca önemli miktarda emisyon üretir. Sentetik çimin döşenmesi, tüm bu düzenli ekipman kullanımını ve buna bağlı kirliliği ortadan kaldırır. Yapay çözümlerde endişe edilecek kimyasal akıntı da yoktur.

Suni Çimin Dezavantajları

Suni çim birçok fayda sunarken ihtiyaç ve beklentilerinize bağlı olarak bazı potansiyel dezavantajları da beraberinde getirir.

Isı tutma

Suni çim, doğal çimden farklı olarak buharlaşma ve terleme yoluyla kendini doğal olarak soğutamaz. Sonuç olarak güneş ışığını ve ısıyı dağıtmak yerine emer. Sıcak güneşli günlerde, sentetik çimlerin yüzey sıcaklığı, gerçek çimlere kıyasla önemli ölçüde daha yüksek olabilir. Bu, sentetik çimin çıplak ayakla veya en sıcak koşullarda yapılan aktiviteler için rahatsızlık vermesine neden olabilir. Ancak doğru kurulum ve dolgu seçimi bu sorunun azaltılmasına yardımcı olabilir.

Düzenli Temizlik

Suni çim biçme ve diğer bakım işlemlerine gerek duymasa da ara sıra derinlemesine temizlik gerektirir. Ana görev, biriken döküntüleri, kiri, ağaç yaprakları ve diğer kalıntıları çim yüzeyinden çıkarmak ve dolgu malzemesinin eşit dağılımını sağlamaktır. Çoğu ev sahibi için, çimlerin düzenli görünmesini sağlamak için yılda birkaç kez derinlemesine temizlik yapılması yeterlidir.

Evcil Hayvan Atıklarını Temizleme

Suni çim halı, aralarında boşluk bulunan plastik ipliklerden oluştuğu için evcil hayvan atıkları toprakta olduğu gibi ayrışamaz ve emilemez. Yüzeyde biriken katı veya sıvı evcil hayvan atıklarının derhal temizlenmesi gerekir. Bu temizlik ve koku sorunlarının önlenmesi açısından önemlidir. Bazı evcil hayvan sahipleri, temizlik gerekliliğini, doğal çim alanlara kıyasla daha zahmetli bulmaktadır.

Daha Az Doğal His

Yüksek kaliteli, üçüncü nesil sentetik çim halılar, görünüm açısından gerçek çimi çok ikna edici bir şekilde taklit eder. Ancak doku ve yanıtta bazı farklılıklar devam etmektedir. Çıplak ayakla suni çim halılara bastığınızda onun doğal bir çim olmadığını anlarsınız. Bununla beraber his olarak doğal çim yumuşaklığına yaklaşan çim halılar mevcuttur. Bu özellik sizin için önemli ise satın alırken belirtmeniz gerekir. Suni çim halı iplikleri ayrıca canlı çimlere göre daha serin olma eğilimindedir. Modern yapay çözümler son derece gerçekçi olsa da, bazı ev sahipleri bu hissi hala garip bir şekilde sentetik olarak algılıyor.

Biyobozunmayan Malzemeler

Suni çim bileşenlerinin çoğu, ayrışmayan plastikler, sentetikler ve kauçuk içerir. Kullanım ömrünün sonunda, değiştirildiğinde kullanılmış çim çöpe atılacaktır. Bazı üreticiler bu malzemelerin geri kazanılmasına yardımcı olmak için geri dönüşüm programları uygulamaktadır. Ancak sonuçta sentetik çim halı çevresel atıkların artmasına katkıda bulunur.

Drenaj Konuları

Yapay çimler suyu emmez. Bunun yerine, yağış sistem boyunca dikey olarak tabana iner, zeminde iyi bir drenaj varsa çim halının altından akıp alandan uzaklaşır. Çim halılar mükemmel drenaj sağlarken, doğru zemin kurulum hala çok önemlidir. Halının serildiği zeminin fazla suyu uzaklaştırmak ve birikinti sorunlarını önlemek için yeterli eğime veya emilime sahip olmalıdır. Doğru drenaj planlaması ve uygulaması su birikmesini önlemek için çok önemlidir. Uzun süreli su birikintileri zim halınıza zarar verebilir veya su ile birlikte  oluşan bakteriler koku oluşumuna neden olabilir.

Maliyet Karşılaştırması

Doğal çim ile suni çim arasında tercih yapmayı düşünen herkes için maliyet farklılıkları genellikle önemli bir faktördür. İşte her iki çim içi detaylı bir maliyet karşılaştırması:

Kurulum: Suni çim, malzemelere ve saha koşullarına bağlı olarak metrekare başına ortalama 250 ila 1000 TL arasında bir ilk kurulum maliyeti taşır. Ancak bu tek seferlik yatırım, yıllarca neredeyse hiç bakım gerektirmeden kullanım sağlar.

Doğal çim daha az bir ilk kurulum maliyetine sahip olsada düzenli sulama ve bakım masrafları 2 yılda bir bir sunu çim halı maliyetine eşit bir harcama ortaya çıkaracaktır.

Bakım: Doğal çimler, zamanla önemli ölçüde artan biçme/düzeltme, gübre, tohum ve kimyasal işlemler gibi ihtiyaçlar için düzenli maliyetler gerektirir. Suni çimler esasen bu yinelenen maliyetleri ortadan kaldırır.

Dayanıklılık: Kaliteli bir suni çimin ortalama ömrü 15-25 yıldır. Doğal çimin yıllar boyunca kaliteyi korumak için yeniden tohumlanması ve sürekli onarım ihtiyacı gerekir.

Su: Gerçek çimlerin sulama ve sulama için harcanan elektrik  maliyetleri aylık gider oluşturur. Sentetik çimler su kullanımına ihtiyaç duymaz.

Çoğu durumda, yatırımın geri dönüşü ve azalan su ve bakım maliyetlerinden elde edilen sürekli tasarruflar, kaliteli sentetik çimin yüksek başlangıç fiyatını 3-7 yıl içinde dengeler. Ve ev sahipleri, çim bakımı için harcadıkları zamanlarını başka işlere ve aktivitelere aktarabilirler.

Bakım Gereksinimleri

Suni çimin başlıca avantajlarından biri, geleneksel çimlere kıyasla bakım gereksiniminin minimum düzeyde olmasıdır. Ancak suni çimin en iyi şekilde görünmesini sağlamak için ara sıra bakım ve temizliğe ihtiyacı vardır. Önerilen temel bakım görevleri şunlardır:

Rutin Bakım: Gerektiğinde sentetik bıçakları hafifçe fırçalamak için sert, doğal kıllı bir süpürge kullanın. Bu, bıçakları kaldırırken toz ve kalıntıların temizlenmesine yardımcı olur.

Derinlemesine Temizlik: Yılda 2-3 kez daha kapsamlı bir derinlemesine temizlik, çimlerin düzenli kalmasını sağlar. Kirli suyu tek geçişte püskürten ve çıkaran ıslak vakum sistemi kullanın. İyice durulayın.

Suni çim halı temizliği hakkında daha fazla bilgi için: Çim Halı Nasıl Temizlenir

Doldurma Yönetimi: Doldurma seviyelerinin aynı kaldığını ve ara sıra dolgu malzemesi ilavesi yapmak için kontrol edin. Gerekirse malzemeleri tırmıkla ve düzeltin. Alçak bölgeleri doldurun.

Yabani Ot Kontrolü: Herbisite gerek yok! Çim halının altında yabani otlar büyüyemez. Kenarlardan yükselen yabani otları yılda bir kez temizlemeniz yeterli olacaktır.

Blog Son Eklenenler
Suni Çim Halı Kullanışlı Mı? Artıları ve Eksileri
Suni Çim Halı Kullanışlı Mı? Artıları ve Eksileri
Suni çim halı, son yıllarda doğal çimlere giderek daha popüler bir alternatif haline geliyor. Düşük bakım gereksinimleri, dayanıklılığı ve su tasarrufu avantajları nedeniyle suni çim halılar çok sık tercih edilir duruma geliyor.
Suni Çim Halı Nasıl Temizlenir | Profesyonel Temizlik İpuçları
Suni Çim Halı Nasıl Temizlenir | Profesyonel Temizlik İpuçları
Balkona suni çim döşemek bu aralar çok moda. Balkonlarını dekore etmeyi düşünen insanlar sıklıkla suni çimi düşünüyor çünkü çok fazla bakıma gerek kalmadan yeşil bir alan oluşturmak için harika bir çözüm olarak öne çıkıyor.
Bahçeye Balkona Suni Çim Halı Nasıl Döşenir?
Bahçeye Balkona Suni Çim Halı Nasıl Döşenir?
Bahçe balkon veya terasa hangi çim halıyı sereceğinizi netleştirdikten sonra sıra çim halıyı döşemeye geldi.  Suni çim halıyı nasıl uygulayabileceğinizi kolaylaştırmak için uzman ipuçları ve tüyolarla dolu bir rehber hazırladık.
Halı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Halı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Halı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler, Kullanım alanları, 
Halının Tarihçesi
Halının Tarihçesi
Halı nedir? Halıcılığın tarihçesi, halı çeşitleri, Türkiye ve Türkiye dışında halı ve halıcılık ile ilgili bilgi.
Doğru Halı Seçimi
Doğru Halı Seçimi
lk Adım: Zemin düzenlemesi ile başlayın. Klasik Düzen: Koltuk ve sandalyeleriniz duvar ile karşılıklıysa, halınız hepsinin ön ayaklarını da alacak kadar büyük olmalıdır.
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.